Molekuláris sziták

- Jun 15, 2017-

A zeolit egyfajta alumínium-szilikát vegyület, köbös rácskal. A molekulaszűrőnek egységes, mikroporózus szerkezete van, az egyenletes üreges átmérője, ezek a lyukak kisebbek lehetnek a belső üreghez adszorbeált kis molekulák átmérőjeként, és elsőbbséget élveznek a poláris molekulák és a telítetlen molekulák adszorpciós kapacitásában, amelyek különböző mértékben képesek A különböző molekulatömeg-molekuláris szétválasztástól és a különböző forrásponttól eltérő, azaz "szitáló" molekuláktól, a molekulaszűrőtől eltérő telítési fokot. A molekulaszitákat széles körben használják nagy adszorpciós kapacitásuk, magas termikus stabilitásuk és más adszorbensek egyéb előnyei miatt.

A biológiai makromolekulák területén a hagyományos Bio-Rad SEC molekulaszűrők gyakoriak.

A hőmérséklet beállításával az amerikai tudósok képesek voltak pontosan ellenőrizni egy lyuk méretét egy titán-szilikát anyagban, és egy kifinomult új molekulaszűrőt hoztak létre. Néhányan nagyszámú mikroporózus kristályos anyag van a belső egyenletben, molekuláris méretűek, mint a kis lyukak, miközben a nagy molekulák nem tudnak áthaladni, így a különböző molekuláris szétválasztás szerepe játszható le, ezt az anyagot molekulaszűrőnek nevezik.

Valójában 2001-ben az Egyesült Királyság "tudomány" magazin tudósai azt jelentették, hogy találtak egy anyagot, amelyet az ETS4 titán szilikát molekulaszita használ. Amikor a hőmérséklet emelkedik, az ETS4 fokozatosan csökkenti a mikropórusok méretét a kiszáradás során. Ezzel a módszerrel a pórusméretet finomra lehet állítani 3-4 angstrom tartományban (1 egyenlő egy milliárdod egy méterrel). A tudósok azt mondják, hogy egyes közös elemek, mint a nitrogén, a metán, az oxigén, az argon és a vízmolekulák 3 dimenzióban 4-re, nem sok különbség van egymástól, hatékonyan különválasztják őket, a molekulaszűréssel előállított ETS 4-et. A kutatók az ETS4-et a nitrogén- és metántartalom felhasználásával 18% -ról 5% -ra csökkentették, és az argon és az oxigén szétválasztásában a nitrogén és az oxigén a kísérletben sikeres volt. Úgy gondolják, hogy ez a technológia fontos kereskedelmi alkalmazásokkal fog rendelkezni.