Molekuláris szűrő tulajdonságai és alkalmazások

- Aug 21, 2017-

Molekuláris sziták tulajdonságai
Molekuláris szitákhasználják, mint oldószer gázok és folyadékok. Molekulák elég kicsi ahhoz, hogy áthaladjon a pórusokat is adszorbeált, míg a nagyobb molekulák nem. Ez különbözik a gyakori szűrőt, hogy a molekuláris szinten működik, és csapdák az adszorbeált anyag. Például egy vízmolekula lehet elég kicsi, át a pórusok nagyobb molekulák ugyan nem, így a víz a pórusokat, melyik viselkedni vhogy egy csapda megmaradnak pórusaiban átható vízmolekulák kényszerül. Emiatt gyakran működnek mint egy nedvszívó. A molekulaszűrő torony is adszorbeálódik víz a saját súlya legfeljebb 22 %-át. [7] a részecskék molekuláris szita adszorpció alapelve némileg hasonló méretű kirekesztés kromatográfia, kivéve, hogy nélkül egy változó oldat összetétele, az adszorbeált termék továbbra is csapdába esett, mert más molekulák képesek hiányában behatolnak a pórusok és töltse ki a helyet, a vákuum jött volna létre deszorpciós.


Molekuláris szűrő alkalmazások
Molekuláris sziták a kőolaj ipar, különösen gázáramok tisztításához a kémiai laboratóriumban elkülönítésére és szárítás reakció kiindulási anyagok gyakran hasznosítják. Például a cseppfolyós földgáz (LNG) ipar, a víztartalom a gáz kell csökkenteni kell a nagyon alacsony rtkek (kevesebb, mint 1 ppmv), hogy megakadályozzák, hogy a fagyasztás (és okozás gátlások) a hideg szakaszban, LNG-létesítmények.

Ők is használják a szűrés a levegő ellátás a légzőkészülék, például azok, amelyeket a búvárok és a tűzoltók. Az ilyen alkalmazásokhoz levegő által a kompresszor, és halad át egy patront szűrőt, amely függ az alkalmazás molekulaszűrő torony és/vagy aktív szénnel, végül lét hozzászokott felügyelet légzési levegő tartály tele van. [8] egy ilyen szűrési eltávolíthatja részecskék és a kompresszor kipufogó termékek a légzési levegő.


chemxin-Molecular-sieves.jpg