A vízszárítás elve mellett

- Mar 22, 2018-

A higroszkópia egy olyan anyag képes arra, hogy a környező környezetből vizes molekulákat vonjon fel abszorpcióval vagy adszorpcióval.
Higroszkópos anyagok közé tartoznak a cukor, a méz, a glicerin, az etanol, a metanol, a kénsav, a metamfetamin, a jód, sok klorid és hidroxid, valamint számos más anyag.
A cink-klorid és a kalcium-klorid, valamint a kálium-hidroxid és a nátrium-hidroxid (és sok különböző só) annyira higroszkóposak, hogy könnyen feloldódnak az abszorbeált vízben: ezt a tulajdonságot eldobja (lásd alább). A kénsav nem csak higroszkópos, nagy koncentrált formában, oldata nedvességtartalom 10 Vol% vagy annál alacsonyabb koncentrációig.
A légköri nedvességhez való affinitásuk miatt a higroszkópos anyagokat zárt tartályokban kell tárolni. Amikor nedvességtartalom fenntartására kifejezetten az élelmiszerekhez vagy más anyagokhoz kerülnek, ezeket az anyagokat nevezik nedvesítőszerként.
Az anyagok és vegyületek különböző higroszkópos tulajdonságokkal rendelkeznek, és ez a különbség káros hatásokhoz vezethet, mint például az összetett anyagok koncentrációja. Az adott anyag vagy vegyület mennyisége a környezeti nedvesség hatására a higroszkópos expanzió (CHE) (más néven CME, a nedvességnövelés együtthatója) vagy a higroszkópos összehúzódási tényező (CHC) együtthatója, a két kifejezés közötti különbség mivel különbözik a megjelölés konvenciójában és az eltérés szempontjából, hogy a nedvességkülönbség összehúzódáshoz vagy kiterjedéshez vezet-e.