Ivóvíz kezelés - aktivált alumínium

- Jan 13, 2018-

Aktivált alumínium-oxid felhasználása

Az aktivált alumínium-oxid használható belépési pontként vagy használandó vízkezelő eszközként. Az aktivált alumínium-oxid abszorbeálja a szennyeződéseket ahelyett, hogy szűrné őket. Az aktivált alumínium-oxid hatékonysága függ a szennyezőktől, az alumínium-oxid jellemzőitől, a készülék kialakításától és a vízminőségtől.

Az aktivált alumínium-oxid hatékony kezelést jelenthet a nagy teljes oldott szilárdanyag-szint vagy szulfátkoncentráció forrásvize számára. Az aktivált alumínium-oxid alkalmazásának komoly hátránya azonban az, hogy a regeneráláshoz erős sav- és bázisoldatok használata szükséges, amelyek nem kívánatosak az otthoni tároláshoz és kezeléshez.

Az aktivált alumínium-oxid működése

Az aktív alumínium-oxid eszközök tartalmaznak egy aktivált alumínium-oxid granulátumot. Ahogy a víz áthalad az eszközön, bizonyos szennyeződések az aktivált alumínium-granulákhoz adszorbeálódnak.

Az aktivált alumínium-oxid hatása az eltávolítandó szennyező anyag kémiai formájától függ. Például bizonyos körülmények között a víz klórozása az aktivált alumínium-oxid kezelés előtt átalakítja az arzént olyan formává, amelyet az aktivált alumínium-oxid adszorbeál.

Az aktivált alumínium-oxid kezelésének sikere pH-függő. Általában a víz pH-értéke kisebb, mint 8,5. A fluorid esetében az 5 és 6 közötti pH optimális. Arzén esetén 7-es pH ajánlott. Előfordulhat, hogy az aktivált alumínium-oxid hatékony kezelésére előkezelés szükséges.

Amikor a kezeletlen víz szuszpendált szilárd anyagot tartalmaz, előkezelést egy 5 mikronos patronnal   üledékszűrő   szükséges az aktivált alumíniumágy eltömődésének megakadályozásához. Ezenkívül, ha vas és mangán jelen van, koncentrációjuknak 0,3 mg / l vasúti EPA másodlagos ivóvíz-szabványok és mangán esetében 0,05 mg / l alatt kell lennie.

Aktivált alumínium-oxid eszköz kapacitása

Az áramlási sebesség és a szennyező anyagok eltávolításának kapacitása két tényező az aktivált alumínium-oxid készülék teljes kapacitásának meghatározásakor. A folyási sebesség függ az áramlási felület nagyságától, az aktivált alumínium-oxid granulumok pórusméretétől és a rendelkezésre álló víznyomástól. Az áramlási tartomány növekedésével az áramlási sebesség növekszik, feltételezve, hogy más tényezők egyenlőek. Az áramlási sebesség csökken, ahogy a pórusméret csökken.

A háztartási víznyomás általában elegendő a megfelelő mennyiségű kezelt víz előállításához. A különálló csaptelepen működő, használatra szánt aktivált alumíniumegységek egy háztartási nyomáson kb. 1 gallon / perc kezelt vizet generálhatnak. A beléptető eszközök akár 7-10 gallon / perc sebességet is elérhetnek. Ha további áramlási kapacitásra van szükség, és egy nagyobb eszköz nem áll rendelkezésre, párhuzamosan két eszköz használható. A szennyeződés eltávolító kapacitása elsősorban az alumínium-oxid mennyiségétől függ.

Az aktivált alumínium-oxid-készülék karbantartása

Az aktivált alumínium-oxid eszköz karbantartása magában foglalja a patron cseréjét és a kezelt vízminőség felügyeletét. A gyártók a kezelendő vízmennyiségre vagy az eszköz működési idejére vonatkozó iránymutatásokat javasolhatnak. Ezek az ajánlások durva becslést adnak, de a karbantartás a vízminőség és az átfolyási sebesség függvényében változik.

A vízkezeléssel foglalkozó kereskedőknek az aktivált alumínium-oxid anyagot azonnal vissza kell mosni a telepítés után, és rendszeresen a regenerálási szolgáltatás részeként. A hátsó mosás eltávolítja a legfinomabb aktivált alumínium-oxid részecskéket és port a szűrőanyagból, ami szükséges ahhoz, hogy megakadályozza az aktivált alumínium-oxid részecskék összekeverését. A cementálás akkor következik be, amikor a készüléket több napig használják, és csökkenti az adszorpciós kapacitást.

Mivel az aktivált alumínium-oxidmal eltávolított legtöbb vegyi anyag íztelen és szagtalan, a kezelt vizet havonta egyszer kell vizsgálni a telepítést követő első néhány hónapban, hogy meghatározza az eszköz szennyeződés eltávolító képességét.

Miután meghatározta a készülék kapacitását, dolgozzon ki egy karbantartási ütemtervet a vízzel kezelt gallonok vagy az üzemidő alatt. Azonban a kezelt gallonok alapján végzett ellenőrzés előnyös, mivel a vízhasználat változhat. A készülék eljutott eltávolítási kapacitására, ha a szennyezett anyag koncentrációja a kezelt vízben meghaladja az EPA ivóvíz-szabványok által meghatározott biztonságos szintet. Ne feledje, hogy a talajvízben lévő szennyező anyagok koncentrációja megváltozhat, ezért az alkalmankénti tesztelés a kapacitás meghatározása után még szükséges annak biztosítása érdekében, hogy a szennyező anyagok szintje állandó maradjon.

Az aktivált alumínium-oxid kazettákat a vízkezelő szakembereknek kell regenerálni, mivel a felhasznált vegyi anyagok veszélyesek.

Különleges szempontok

Ha aktivált alumínium-oxidot használnak a veszélyes vegyi anyagok eltávolítására, az aktivált alumínium-oxidot óvatosan kell ártalmatlanítani vagy regenerálni, hogy elkerülhető legyen a vízellátás vagy a hulladéklerakók szennyezése. A nem-coliform baktériumok növekedhetnek az aktivált alumínium-oxid-táptalajon, de a coliform baktériumok nem növekednek a szűrőben.

A CHEMXIN aktivált alumínium-oxid a legjobb választás az ivóvízkezelésre

水净化.jpg