Molekuláris szita gyártási módszer

- Jun 15, 2017-

Hidrotermikus szintézis, hidrotermikus átalakítás és ioncsere:

A hidrotermális szintézist magasabb tisztaságú termékek előállítására és a természetben nem található molekulaszűrők szintetizálására használják. A szilíciumtartalmú vegyület (vízüveg, szilikon-szol), alumíniumvegyület (hidratált alumínium-oxid, alumíniumsók) és alkáli (nátrium-hidroxid és kálium-hidroxid) és víz arányosan, az autoklávban történő melegítési idő, a zeolit kristályok kicsapása. A szintézis folyamata alacsonyabb sorrendben fejezhető ki:

blob.png


A felesleges alkálifém jelenlétében a szilárd alumínium-szilikát-sóoldat hidrotermikus átalakulása molekulaszűrőbe. A nyersanyagok a kaolin, a bentonit, a diatomit stb., És szintetikus szilícium-dioxid alumínium gélrészecskék is használhatók. Ez a módszer alacsony költséggel, de a termék tisztasága kisebb, mint a hidrotermális szintézisé.

Az ioncsere általában a Na-zeolitot molekulaszitává alakítja át, amely a kívánt kationokat tartalmazza vizes oldatban. Az általános képlet a következő:

A képletben a Z- jelentése az anion gerinc, Me + jelentése a kicserélendő kationok, például NH4 +, Ca2 +, Mg2 +, Zn2 + stb. A nyersanyag általában klorid, szulfát és nitrát. A különbözõ nehézségi fokú különbözõ kationcserék különbözõ nehézségi fokozatú molekulaszûrõoldatban, például szitaszekrényként, például: a 13X zeolit kationos molekulái: Ag +, Cu2 +, H +, Ba2 +, Au3 +, Th4 +, Sr2 +, Hg2 +, Cd2 +, Zn2 + , Ni2 +, Ca2 +, Co2 +, NH4K +, Au2 +, Na + +, Mg2 + és Li +. A következő paraméterek: a közös említett csereáttételi fok, a Na + csere a molekulaszűrő százalékát a Na + eredeti mennyiségben csökkentette; Cserélő kapacitás, cserébe minden 100 mól szitán kationos milligramm-egyenértékben; Cserélő hatékonysággal, a molekulaszűrő kationcsere tömegének százalékos arányára vonatkoztatva. Annak érdekében, hogy a megfelelő molekulaszűrő katalizátorok szükségesek legyenek ahhoz, hogy a terméket más komponensekkel kicseréljék, és ezeknek az alkotóknak a felhasználása más katalizátorok lehetnek, katalizátorként és hígítóanyagként vagy ragasztóként előállítható, aktivált katalizátor formázásával előállítható.